GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD
ECOLOGY & SOCIAL RESPONSIBILITY

GOTS Press Release +++ Türk Tekstil Endüstrisi, İzmir/Türkiye’de gerçekleşen Global Organic Textile Standard (GOTS) Bölgesel Seminerini Memnuniyetle Karşıladı

gots logo mail

Türk Tekstil Endüstrisi,  İzmir/Türkiye’de gerçekleşen Global Organic Textile Standard (GOTS)
Bölgesel Seminerini Memnuniyetle Karşıladı

Yayınlanmak Üzere

Türkiye, 5 Mart 2019

Welcome adress Elif Yaraşik lowresGlobal Organic Textile Standard  (GOTS), 18 Şubat’ta Türk Tekstil Endüstrisine yönelik bir seminer düzenledi. Organizasyon Türkiye’de organik pamuğun ilk yetiştiği bölge olan Ege’de, İzmir Movenpick Otelde gerçekleşti. 1 günlük seminer, marka ofisleri, üreticiler, sertifikasyon kuruluşları ve akademisyenlerden oluşan 150’den fazla katılımcıyı organik tekstil konusunda bağlantı kurmak, fikir alışverişinde bulunmak, tartışmak, tecrübeleri ve en iyi uygulamaları paylaşmak amacı ile biraraya getirdi.

Türkiye aynı zamanda, dünyada en fazla GOTS sertifikasyonuna sahip 3. Ülke olduğundan, Hindistan ve Bangladeşi takiben, aynı zamanda GOTS yıllık toplantıları, GOTS Danışma Kurulu ve GOTS Standard Komitesi ve bütün operasyonel ekibinde toplantılarına  ev sahipliği yaptı.

Seminer 3 bölümde gerçekleşti. GOTS’un en son rakamları, standard ve etiketleme hakkındaki genel güncellemeler sonrası markalar, üreticiler ve sertifikasyon kuruluşlarıda görüşlerinden bahsetti. Üreticiler daha çok GOTS’un kendilerine sağladığı risk yönetimi üzerinde dururken,aynı zamanda GOTS sertifikasyonun firmalara kazandırdığı itibarda konuşuldu. Sertifikasyon kuruluşlarıda sistemin tüketici ve markalara nasıl bir güven sağlayabileceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ BAŞKANI Burak Sertbaş organizasyon sonrası verdiği demeçte şöyle dedi “Amaç sürdürülebilir üretim ise en kestirme yol organik. Organik kelimesini her kafaya kazımamız lazım”

Üçüncü bölüm çok aktifti ve katılım yüksek oldu: interaktif grup tartışmaları sonrası oldukça etkili hedefler ve fikirler ortaya çıktı: GOTS’un markalar, tüketiciler ve parakendiciler  ile ilişkilerine devam etmesinin önemi vurgulanırken, bu tarz sektörel eğitici ve bilgi paylaşımına açık organizasyonların  yapılmasının önemi raporlandı

Tartışma gruplarından raporlanan maddelerin bazıları:

Tüketiciler, gün geçtikçe çevresel ve sosyal alanlarda görülen problemler ile ilgili olarak markaları sorumlu tutma konusunda daha fazla hassasiyet gösterir oldular. GOTS sertifikasyonu ve gereklilikleri ile ilgili eğitimlere memnuniyetle yaklaşılıyor. Yerel tüketici pazarında daha fazla görünürlük sağlamak içinse Türk medyasına büyük rol düşüyor.

GOTS Türkiye temsilcisi Elif Yaraşık’da  şöyle dedi: “Türkiye her geçen gün daha fazla organik olma potansiyeline sahip bir ülke, GOTS’un bu konuda önemli bir rol üstelendiğini görmekte memnuniyet verici”

Detaylı bir seminer sonrası raporu GOTS website sayfasında yayınlanacak.

Ana sponsor olarak USB Belgelendirme ve Control Union’ın destek verdiği organizasyonda, ICEA ve TEXPRO bronz sponsor olarak yer aldı. ETKO, Organication, Fateks ve EGSD’de  destekçiler arasındaydı.

GOTs HAKKINDA: GOTS, organik elyaf (organik pamuk ve organik yün gibi) ile üretilen konfeksiyon ve ev tekstili ürünlerinin hasat sonrasındaki bütün işlemlerinde (iplik, örme, dokuma, boyama ve üretim dahil) standardı belirleyen küresel ve isteğe bağlı olarak kullanılan bir standarttır, hem çevresel hem de sosyal kriterler içerir.  Ana kriterler arasında bulunan bazı yasaklar şunlardır; genetik olarak modifiye edilmiş organizmaların (GDO'ların) kullanımı, zararlı kimyasalların kullanımı(azo boyaları ve formaldehit gibi) ve çocuk işçi ; aynı zamanda   sosyal uygunluk alanında da iyi bir yönetimi sistemi ve atık su arıtma yönetemide talep eder.GOTS, dünyanın önde gelen uluslararası standart belirleyicileri tarafından geliştirildi: Organic Trade Association (ABD), Japonya Organik Pamuk Derneği(JOCA), Uluslararası Doğal Tekstil Endüstrisi Birliği (IVN, Almanya) ve Soil Assocation/Toprak Birliği (İngiltere) biraraya gelerek Uluslararası bir çalışma grubu kurdu, organik tekstilde küresel olarak belirlenmiş talepler bu şekilde bir standart çatısı altında toplandı. GOTS kâr amacı gütmeyen ve kendi kendini finanse eden bir kuruluştur. Global Organik Tekstil Standardı hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.global-standard.org adresini ziyaret edin.

Seminer fotoğraflarını buradan indirebilirsiniz

Elif Yaraşık